четвъртък, март 04, 2010

Образованието

     Стига само снимки! Реших да запиша някоя и друга мисъл, че като ми е напрегнато, ме връхлитат и разсейват разни шашави.

     Та. Човек се ражда незнаещ. Незнанието е природна даденост. После се учи, после се учи да мисли и т.н. Някои природно тъпи нито с мислене, нито с учене успяват да надвият тази природна даденост.
     Има еднa стара философска теза, че човекът е своят свят. Аз съм своят свят. Всеки човек живее в свой свят. Това, което знам аз, е моят свят. Отвъд него няма нищо. Разбираш ли? Колкото по-малко знам, толкова по-малък е моят свят, разбира се. Така. Щом обаче, моят свят е малък, понеже малко знам, токова по-голям съм аз в него. Научавам ли повече, светът става все по-голям, а аз в него - все по-малък. Кой, ми кажи, е толкова тъп, че сам да се понижава, т.е. унижава!
     Чакай, чакай, ето един един пример.
Имаш вкъщи 3 книги, всичките си прочел. Чувстваш се чудесно, чак божествено. Не дай си Боже да влезеш един път в библиотека!... ....... депресията не ти мърда, то е ясно!....... толкова книги... остава ти само да се самоубиеш.
     То, самоубийсвтото, обикновено не е резултат от това, че човек е знаел прекалено малко. Логично е. Знанието, то те измъчва.
     Отпуск за културен туризъм??? Да обикаляш музеи, галерии, театри... за какво? Тен ще хванеш и като лежиш на плажа, наслаждавайки се на слънцето - за това не ти е нужно образование. Незнанието е слънцето в масата на информацията. А така!

5 коментара:

Ина каза...

Библейска мъдрост:който умножава знание, умножава печал. Твоят текст е в подкрепа на това твърдение. Обаче аз се питам, ако хората останат в "своя свят големи", това до какво ще доведе? И не е ли малко парадоксално, но за да разбереш, за голямото-малкото, трябва да излезеш от малкото. Пример. За да разбереш че киселото мляко не ти харесав, трябва да пробваш прясно, т.е. да имаш база на сравнение.

kambata каза...

Огледай се и ще видиш до какво води. Не можеш да пълниш чаша, която е вече пълна.

Ина каза...

Обаче докато се напълни чашата е зор:)

kambata каза...

пак зависи от височината

Иван Цомпов каза...

Бре какъв философ си бил Камене:) А и фотографията ти се удава. Браво!